Släktforskning

En tjänsteman på UB i Uppsala hittade den här lappen 1959. Det är det första omnämnandet i skrift av Huss-släktens stamfar och stammor. Ur Vi Hussar 1965, s. 11
En tjänsteman på UB i Uppsala hittade den här lappen 1959. Det är det första omnämnandet i skrift av Huss-släktens stamfar och stammor.
Ur Vi Hussar 1965, s. 11

Föreningen underlättar för den som vill forska i sin släkt. De två släktkrönikorna – den första från 1965 och den andra från 2001 – ger mycket information. Släktregistret kan innehålla uppgifter därutöver.

 

Pågående forskning

Jan Söderström är en uthållig släktforskare. Han har hållit på i 30 år och arbetar för närvarande med ett projekt som går ut på att komplettera materialet i Vi Hussar II.

När boken gavs ut 2001 redovisade den drygt 2 500 personer. I dag är Jan Söderström uppe i 5 000 ättlingar som stammar från Nils Ersson, ”Ur-Hussen”.

Det är svårt att få fram personuppgifter efter 1940. Det krävs direktkontakt med en person för att få fram informationen. Där har föreningens medlemmar en stor uppgift, menar Jan Söderström.

Du kan läsa med om hans pågående släktforskning längre ner på den här sidan.


 

Ett exempel på släktforskning

”Väcker verkligen nyfikenheten”

För en tid sedan blev jag kontaktad av Louise Hedberg, Isle of Wight, som undrade om jag visste något om hennes farmor Axeline Huss, född 1859. Man hade berättat att Axeline tillhörde samma släkt som Vildhussen.

Axeline Huss
Axeline Huss

I min farfar Arvids krönika, Vi Hussar 1614–1964, bläddrar jag lätt fram Axeline. Hon var ett av nio barn till köpmannen och redaren Lars Axel Huss (1818–1868) och gifte sig 1884 med Gustaf Hedberg. De fick tio barn tillsammans, och den yngste, Einar, född 1899, var Louises far. Se Vi Hussar 1614–1964, sidan 105.

Ungefär samtidigt fick jag från ett helt annat håll förfrågan om Gottfrid ”Godofredo” Huss. Arvids krönika beskriver ett fascinerande levnadsöde. Den unge Gottfrid utvandrade till Argentina. Han blev plantageägare, stred i armén och slutade sitt äventyrliga liv inom Argentinas legation i Köpenhamn. Han fick åtta barn, men där slutar våra spår. Se Vi Hussar sidan 107.

Ett märkligt sammanträffande är att Axeline och Gottfrid var syskon. Arvids släktkrönika visar att Axelines och Gottfrids farfar Lars Axel var en av fem söner till Johan Axel Huss den yngre (1787–1839). I den nya släktkrönikan – Vi Hussar II – finns dock bara tre av dessa bröder angivna som stamfäder, nämligen till linjerna 13, 14 och 15. Vi har helt klart inte haft kontakt med de andra brödernas ättlingar i nutid. Många av dem lever troligen utanför Sverige.

Denna lilla ”forskning” väcker verkligen nyfikenheten, och man försjunker så lätt och gärna och länge i Arvids berättelser i Vi Hussar, kombinerat med den mer fackmässiga, men inte mindre intressanta uppföljaren, Vi Hussar II. Vilka skatter vi har i släkten!

Vi Hussar 1614–1964 är nästan slutsåld, men det går ibland att hitta den på antikvariat. Vi Hussar II finns däremot ännu att köpa – dessutom till ett mycket fördelaktigt pris just nu. Klicka här.

Av Katarina Huss, Släktblad nummer 76, november 2008


Juli 2015

I en släktförening ska det släktforskas, så även i Släktföreningen Huss. Enligt stadgarna skall föreningen verka för att sprida kunskap ...

December 2012

Vid det senaste årsmötet på Hussborg, den 16–17 juni 2012, diskuterade vi bland annat hur ett fortsatt släktforskningsarbete skulle kunna ...