Huss DNA-projektbeskrivning

Föreningens styrelse har fattat beslut att satsa helhjärtat på DNA-forskningen. Vi kommer att leta efter Ur-Hussen och Ur-Hussans ursprung. Vi behöver därför fler som gör DNA-tester. Så många som möjligt vill vi ha som testar sig och har du rakt nedstigande släktskap till tidigaste Huss är det mycket bra och ännu viktigare.
Ni som är intresserade av DNA-test och vill hjälpa till, hör av er på kerberg1@gmail.com
Testkit finns att få tillgång till.

Y-DNA finns bara hos män i den s k Y-kromosomen, den ärvs endast från far till son och Y-DNA blandas därför aldrig med någon annans Y-DNA. Därmed bär varje man på samma Y-DNA som hans raka fädernelinje burit i tusentals generationer. För att kunna verifiera en ana från till exempel 1592 krävs minst två oberoende grenar som delar sig efter denna ana.

Lyckligtvis har vi 3 huvudgrenar bland Hussarna och det är tre söner till stamfadern Erik Nilsson Huss 1592 – 1669, han var född i Hussjö, Hässjö socken, men tyvärr finns det endast två testbara grenar, men det räcker.

• 1) Mats/Mathias Huss f 1632 är Klockar-Huss grenen, där finns ett Y-DNA 37.

• 2) Johan Huss f 1631 är Fiskal-Huss grenen, där finns ett Y37 för ”EMH” som håller på att uppgraderas till BIG-Y 700 och beräknas bli klart under mars.

Dessutom finns ett Y37 för ”AVH”.

• 3) Olaus Erici f 1632 är Präst-Huss, från denna gren finns idag ingen känd manslinje till nutid.

Alla tre Y-DNA kit har preliminärt fått haplogruppen R-M269. I matchningslistan kan man se att det sannolikt kan vara inom haplogruppen R-S5673 som de hör hemma, men när det första BIG-Y 700 testet blir klart kommer vi veta mer om det och ännu mer om vi även testar ännu ett kit.

Men var kommer ”Vildhussen” Magnus Huss född 1755 in i släktträdet?

Han ingår i Fiskal-Hussgrenen, men manslinjen bryts av hans mor Anna Elisabet Hansdotter och hennes mor Margareta Johansdotter, så därför har han ett annat Y-DNA än stamfadern, som är hans MM FF F.

Du kan hitta mer information via länken https://www.familytreedna.com/groups/huss som går till DNA-projektets hemsida hos FTDNA. Alla med Huss anknytning kan gå med där, oavsett vilket DNA-test man tagit.

Föreningen Huss har denna länk https://vihussar.se/ till sin hemsida, där kan man läsa mycket mer om familjen Huss. Huss Facebook länk https://www.facebook.com/groups/1070521576370016, gruppen heter ”Huss – Facebook Huss-ättlingar / Huss-descendants”.

Nedan finns länkar till våra övriga fem DNA-projekt som har anknytning till Jämtland Härjedalen.
Hemsidan för alla som gjort något FTDNA test med släkt i Jämtland o Härjedalen

https://www.familytreedna.com/groups/jamtland-harjedalen

Stugusläkten https://www.familytreedna.com/groups/Stugufamiljen

Skanke https://www.familytreedna.com/groups/skanke

Blix https://www.familytreedna.com/groups/blix-blixencron-blixenstrale

Prytz https://www.familytreedna.com/groups/prytz-family-project