Utan två öl på Mosebacke hade Vasamuseet inte funnits

Anders Fransén, Hussättling och Vasaskeppets lokaliserare.

Morgonen 24 april 1961 bröt skeppet Vasa vattenytan för första gången på 333 år. In framför de SVT-kameror som livesänder ögonblicket kliver ingenjören Anders Franzén. Han presenterar sig som initiativtagare till hela projektet.Ett uttalande som, utan att tittare vet det, retar upp många mäktiga personer i Sverige. För bakom det som nu händer utanför Beckholmen döljer sig flera års interna maktstrider och konflikter.

För att reda ut det hela måste vi hoppa tillbaka några år, till 1956. Från en eka, utrustad med ett egenkonstruerat lod, lyckas Anders Franzén lokalisera vraket utanför Beckholmen i Stockholms ström. – Franzén hade länge hyst ett intresse för gamla båtar, och det var han som fick idén att lyfta upp det jättelika skeppet. Inget liknande hade gjorts innan. Eller efter, för den delen, säger Henrik Arnstad, historiker och journalist, som forskat om skeppet Vasa.