Ibland blir man lite förvånad när man släktforskar

Jag, Kerstin Åkerberg har inga egna barn men har 3 fosterbarn och ett adopterat barn, som alla vuxit upp hos mig från det att de var små. Det heter Stefan, Hans, Lena och André. De är mina barn i själ och hjärta. Jag är inte,  på något biologiskt sätt släkt med dem men ibland slår släktskapen kullerbytta. Här vill jag berätta en rolig historia om min äldsta son Stefan och hans barn Carl.

När Stefan blev vuxen, började han ju att träffa flickvänner. Den som blev honom kärast hette Therese. När de var nykära följde Stefan med Therese och hennes familj på en resa. Han är noga med att alltid hålla mor underrättad om var han är och ringde då från något ställe, som han sa, i Norrland. Han är lite disträ och visste inte riktigt var han var. När jag frågade, så ropade han till Therese och frågade, “Var är jag”. Therese svarade, “I Hullsjön”. Va, säger jag frågande, I Hullsjön i Medelpad? Therese svarade genast, ja vi är hos mormor i Hullsjön, Medelpad.

Jag hade då aldrig träffat Therese men blev ju väldigt nyfiken. I Hullsjön, Holm, föddes ju min farmor Olga och hela Holmbygden är full av mina anor, på min fars sida.

När de så småningom kom hem igen, så bjöd jag hem Therese och Stefan på middag. Det här måste ju redas ut. Kanske vi var släkt på något vis.

Jag hade ju släktforskat under ett antal år och besökt Hullsjön några gånger. Jag har kikat på huset där farmor växte upp. Farmor hette Olga Lodin och hade inte någon vidare uppväxt. Hon föddes utanför äktenskapet. Hennes mor födde 3 oäkta barn innan hon gifte sig med Johan Olof Lodin från Sättna. Han var inte snäll mot Olga och hon fick lämna hemmet tidigt för att tjäna som piga i byarna runt omkring. Olga gifte sig med min farfar Julius Alfred* Åkerberg, också han född i Holm, i Östbyn.

När Therese var hos mig så kikade vi på min släktforskning och Hullsjön och Holm var ju mest intressant. Men där är ju mina släktingar, utbrister Therese. Vi hade fastnat på några som hette Viklund. Therese mor, Katarina, var född Viklund och från Hullsjön, jamen, svarade jag,                                                      hon är ju min 3-männing………..

När vi kikade vidare så stod det ju klart att Katarinas mmfm var syster till min ffff. Dessutom är hon ju då också Huss, då syskonen, Märta Lisa och Jonas Petter´s, mor var Kajsa Lisa Eriksdotter född 1816 i Finnsta, Torp. Alltså Klockar-Huss.

Stefan och Therese fick senare barn, en pojke Carl. Han är mitt, som vi trodde, icke-biologiska barnbarn, som jag blivit släkt med, på riktigt. Jag tycker det är en ganska rolig och smått fantastisk historia. Carl är 12 år nu och tycker det här är jätteroligt.

Stefan, min son, har gjort ett DNA-test för att försöka reda ut sina riktiga biologiska anor, som på många ställen är svåra att följa. Det finns flera grenar med okända fäder men mycket kommer från Jämtland och han har matcher med flera Hussar. Han har också matcher med flera adliga familjer. Han är väldigt historiskt intresserad och har matcher som går vidare till Axel Oxenstierna, vår Rikskansler. Jag har lovat att försöka reda ut hur och jobbar på det.

Kerstin Åkerberg