”Lambertska milliarden”

Kaparkaptenen Jonas Lambert drog, efter sin bortgång, in släkten Huss i en ganska känd och långdragen arvshistoria. Deltagarna vid släktmötet 2016 höra en kort beskrivning av historien genom undertecknad. Det har skrivits ett par böcker om arvet och jakten efter det. Historien blossar upp i media litet då och då. För ett par år sedan skrev historikern Carl Marklund vid Södertörns högskola en artikel i ämnet. Den publicerades i Släkthistorisk Forum. Nyligen publicerade journalisten Torbjörn Wester en artikel i tidskriften Släkthistoria (nr 9/2017). Artikeln är bl.a. resultatet av en reportageresa till Sydamerika 2017, men också på studier av tidigare publicerat material. Artikeln skildrar en mycket lång och spännande historia med inslag av kungligheter, storpolitik, tjyv- och rackarspel samt Hussar!

Läs artikeln! Det blir en underhållande julläsning!