Spännande historia

De första Hussarna levde i Ljungans och Indalsälvens närhet. Släkten kan spåras i skriftliga källor tillbaka till 1500-talet. Nils Magnus Huss har gjort en folder som guidar läsarna i dessa trakter. Han berättar om viktiga personer, platser och föremål.

 

Stamfäder

Ibland pekar man på Nils Ersson som norrlandssläktens stamfar. Han levde på 1500-talet med sin hustru Thalo i Hussjö, Hässjö socken i Medelpad.

dvdSimaAndra gånger är det hans son som får den äran. Denne föddes cirka 1590 och döptes till Erik Nilsson Huss. Efter studier i Uppsala blev han så småningom kyrkoherde i Torp/Fränsta.

Ett dokumentärspel av Jonas Sima med Ingmar Virta, Sven Wollter, Viveka Seldahl med flera från 1996. Rabatterat pris 150 kronor totalt. Mer information om filmen finns på Jonas Simas webbplats, och det är även dör du kan beställa filmen.