Porträtt – Nils Magnus Huss

Mitt under vår släktförenings festligheter på Hussborg i Ljungaverk nåddes vi av det sorgliga beskedet att vår frände Nils Magnus Huss, född 1921, har lämnat oss. Han avled i Sundsvall den 19 maj 2012 och sörjs närmast av barnen Gunnar, Lena och Monica med familjer.

Efter ett yrkesliv som bland annat säljare, platschef och distriktschef inom fordonsbranschen och slutligen som egen företagare, seglade han vid pensioneringen 1986 från Sundsvall till Medelhavet i sin hembyggda segelbåt Mariga tillsammans med livskamraten Anna-Maria Junggren. De seglade under sju år och utforskade tillsammans antikens historia från Spanien till Turkiet. Nils Magnus anlitades efter dessa bravader som föredragshållare med teman som ”I Odysseus kölvatten” eller ”I apostlarnas spår” beroende på auditorium.

Nils Magnus var en ”dubbel-Huss” som tillhörde både linje 6 och linje 15 enligt vår släktindelning; hans farmor Nanna, som var född Huss, gifte sig med sin sexmänning Magnus Wilgott Huss. Nils Magnus far Arvid var trävaruhandlare, och barndomshemmet Ängsbacka i Lövånger var en öppen och gästfri miljö för Huss-familjerna i Västerbotten. Den beryktade Magnus ”Vildhussen” Huss var Nils Magnus farfars farbror som under dramatiska omständigheter gjorde Indalsälven flottningsbar från Hammarstrand till Sundsvall.

Nils Magnus var en varm och sprudlande släktintresserad person. Han var flitigt anlitad som skribent bland annat i våra släktblad och försåg oss med en uppsjö material och kuriosa rörande vår släkt och våra förfäder i Norrland. Bland annat författade han skriften »Tre Älvdalar, i våra fäders spår«, en uppskattad guide för dem som vill utforska och upptäcka hur Vildhussen och andra Hussar levat och verkat. Ur skriften »Barkskeppet Magnus Huss – resor och öde från 1874« kan man uttyda Nils Magnus stora kärlek till fartyg och hav. Till glädje för Sundsvallsbor och fränder var han en skicklig repmakare.

Ménières sjukdom gjorde honom vimmelkantig de sista åren – ”sjösjuk” sade han försonande – men han kunde trots det vara vår inspirerande ciceron vid en släktutflykt 2006, tyvärr det sista släktmötet han deltog i. Hans intellekt var kristallklart; ännu i april kunde han berätta om Norrlands-släktens framgångar med sin aldrig sinande entusiasm och glädje. Vi minns honom med stor värme.

För Släktföreningen Huss

Katarina Huss, ordförande 2001–2012

Gunnar M. Huss, ordförande 1992–2001

Carl-Erik Huss, f.d. styrelseledamot och närstående

Lövångersfrände