Huss i världen

Vi tänker så här: Nils Ersson i Hussjö och hans hustru Thalo är de första i släkten. De levde i slutet av 1600-talet och fick tre barn, som i sin tur fick barn…

Många blir det på fyrahundra år. Det är ingen vild gissning att det finns en Huss-ättling i varenda vrå, klotet runt. Vi vill samla berättelser om Hussar i hela världen. Ingen liten uppgift. Vill ni hjälpa oss? Kontakta oss per telefon eller skicka ett mejl.

Det finns ett bra exempel på vad vi är ute efter i ett av släktbladen, se nedan.

Hamnade i Sydafrika

Kontakt efter 50 år

Yvonne Nygren Hällegard hade ett brev, ett tummat aerogram från 1960 i sina gömmor från sin mamma Lailas kusin Alma Adamson i Sydafrika. Hon beslöt söka kontakt igen efter 50 år och lyckades med ett förstoringsglas tyda den suddiga avsändartexten och sökte sedan vidare via Google.

Det blev så småningom träff på en Malcolm Adamson på ett företag med hans hamn i Sydafrika. Yvonne lyfte telefonluren och ringde. Bingo! Detta var hennes syssling Malcolm! Han å sin sida hade förgäves försökt hitta sina släktingar i Sverige inför den resa till Europa som han och hans hustru just skulle göra.

Det lyckliga sammanträffandet gjorde att Yvonne fick besök av Malcolm och hans fru i Stockholm förra sommaren. Det var ett kärt möte och de hade ”hur trevligt som helst” i ett par dagar, berättar Yvonne. Nu reser hon med sin man och firar jul hos Malcolm och familjen i Sydafrika.

Vad har detta med Hussarna att göra?

Jo, det här rör sig om ättlingar till Olof Huss (1821–1912), stamfar för linje 11 i våra register. Yvonnes mormor och Malcolms morfar var syskonen Alma Therese född Huss (1876–1933) och Otto Arvid Huss (1879–1923), barn till Per Huss (1848–1908), som var son till stamfar Olof Huss.

Per var född utom äktenskapet och hamnade därför i en spalt för sig i Vi Hussar, den första släktkrönikan alltså. Läs där på sidan 88 och 181–183 så klarnar det; se också Vi Hussar II sidan 149–150.

Emigrerade till Sydafrika

Otto Arvid emigrerade till Sydafrika strax efter förra sekelskiftet. Dottern Alma (född 1909) gifte sig med skotten William Adamson och fick sonen Malcolm 1943. Yvonne berättar att Malcolm är en stor och kraftig man med mycket humor och skratt — och med precis likadan näsa som sin morfars farfar Olof Huss, avbildad i Vi Hussar.

Vi har hittills saknat uppgifter om syskonen Otto Arvids och Alma Thereses ättlingar och har med glädje knappat in de nya medlemsfamiljerna i släktföreningens register.

Av Katarina Huss, Släktblad nummer 80, 2010