En brudkrona för släkten

Vid släktföreningens 70-årsjubileum i Hussborg avtäcktes den vackra guldkantade silverbrudkronan. Den bars fram av en ung Katarina Huss.

Anna-Stina Åberg, en av våra främsta silversmeder och formgivare, har med stark känsla för det norrländska och ”Hussiska” givit form åt kronan. Hon var redan som barn fascinerad av Döda Fallet och Vild-Hussen. Detta har funnits som en inspirationskälla inför uppdraget att skapa en brudkrona för släkten Huss. Kronan utstrålar en känsla av styrka, naturkraft och forsens framfart. Den norrländska skogen och fjällen kan också skönjas i formen.

Brudkronan bär namnet Eva Huss krona eftersom den har tagits fram med pengar från Eva Huss fond och avtäcktes i hennes hem, Hussborg.

Kronan invigdes den 6 september 1997 i Lidingö kyrka, då Carolina Ungerstedt gifte sig med Mikael Soudah. Carolina är sondotterdotter till Anny Huss, som var dotter till Magnus Huss, Umeå, och syster till Arvid Huss, författare till Vi Hussar.

I en vacker bok finns de brudpar som har burit kronan dokumenterade med fotografi och en kort text. Med sin enkelhet och elegans kommer säkert många brudar i framtiden i släkten Huss att önska bära denna unika släktklenod.

Eva Huss krona står till förfogande för den släkting som ska gifta sig. För att få låna den är det bara att höra av sig till någon i släktföreningens styrelse.


carolinaMikael

Carolina: Bröllopet var en av de största dagarna i mitt liv, fylld av glädje och kärlek. Självklart var det mycket speciellt och högtidligt att bära familjekronan.
Det var också roligt att jag fick vara den första bruden att bära den.

Carolina Ungerstedt var först ut att bära släktens brudkrona. Hon gifte sig med Mikael Soudah den 6 september 1997.

Brudkronan har därefter använts vid följande tillfällen:

  • Den 16 september 2000. Anna Zouh och Nils Huss, Djursala kyrka.
  • Den 22 juni 2001. Therese Masreliez och Johan Westermark, Ulriksdals slottskapell.
  • Den 22 augusti 2001. Johanna Söderström och Johan Ungerstedt, Munsö kyrka.
  • Den 18 augusti 2007. Jenny Hagelin och Magnus Huss, Rotsidan Nordingrå.
  • Den 18 januari 2009. Amornrat/Ann Sripud och Johnny Huss, Bueng Sam Phan, Thailand.