Bröderna Osterman

Brödratrion. Pojkarna är på väg med båt till Alnön för att göra ett besök på den norska flyktingförläggningen. Bilden är från 1943. Lars står längst till vänster, och sedan är det Per Olof och Göran.
Brödratrion. Pojkarna är på väg med båt till Alnön för att göra ett besök på den norska flyktingförläggningen. Bilden är från 1943. Lars står längst till vänster, och sedan är det Per Olof och Göran.

Göran, Lars och Per Olof Osterman har sammanställt en fyllig dokumentation av släkten på en DVD-skiva. De har lämnat hela materialet till landsarkivet och folkrörelsearkivet i Härnösand. Länsmuseet i Härnösand har fått fotografier. De har också skickat skivan till föreningen för publicering.

Materialet omfattar text, fotografier och film. Det består av fyra delar. Dessa presenteras nedan.

 

1.

En bok med titeln Vår närmaste släkt – Osterman, Edström, Huss. Det är en fyllig berättelse om Ostermanbrödernas både äldre och yngre släktingar. Eget förlag 2011, 256 sidor.
Länk till boken (PDF-fil, 21 megabyte)

Nu finns även nästa bok tillgänglig för nedladdning, Mina förfäder Osterman 1600-1800-talet, en matig publikation med intressanta historier och rik på illustrationer och foton. Nu finns den tredje revisionen av boken här på webbplatsen, och du kan hitta på onlineversionen och den nedladdningsbara versionen här.

2.

Nio sidor med fotografier ur Familjealbumet. Den äldsta bilden är från 1891 och visar Edvard Constantin Osterman, brödernas farfar. På den nionde och sista sidan finns ett foto på ”nästa generation” – som nu är mellan 40 och 50 år.
Länk till familjealbumet (PDF-fil, 4 megabyte)

3.

Stora fotogalleriet, som sammanlagt består av 290 bilder. Dessa är uppdelade i nio avdelningar. Varje sådan underavdelning har en egen länk nedan. Observera att dessa är i PDF-format och filerna kan vara mycket stora.

Edvard och Kerstin Osterman

Einar och Karin

Einars och Karins barn och ingifta

Hulda och Axel Huss

Karins och Einars syskon och kusiner

Persongalleri

Tiden i Solvik

Tiden i Uppsala

Tiden på Sidsjön

Tiden på Umedalen

 

4.

En film på cirka 3 minuter. Filmen visar en familjeidyll en sommardag 1929. Ett nyförlovat par – brödernas mamma och pappa – är på besök i en villa på Rotudden, mitt emot Härnön. Avsnittet är filmat av Carl H. Ohlson, Fotografiskt Magasin i Härnösand.