Släktföreningen Huss 70 år – jubileumsfilm

Den 7–9 juni 1996 firade släktföreningen Huss sitt 70-årsjubileum. Det skedde på herrgården Hussborg i Torps församling. Närmare bestämt i Fränsta/Ljungaverk vid Ljungan, sju mil väster om Sundsvall.

Det är en plats där alla Hussar har sitt ursprung. Inte mindre än 200 Hussar var med på släktträffen – och dessutom tre tidigare ministrar. Nästan på dagen 200 år tidigare lyckades Vildhussen tämja Storforsen och för alltid ändra Indalsälvens flöde.

Vildhussens insats blev till förtret för de bönder som bodde ned-ströms Storforsen, men den var till fromma för fisket, transporterna, skogsnäringen. Och, förstås, för turistnäringen!

Jubileumsfesten och Vildhussen är huvudingredienserna i filmen. Men tittaren får även en bra bild av släktens ursprung och hur en modern släktförening fungerar. Filmen visar vad den här föreningen betyder för medlemmarna, liksom för andra människor i Medelpad och Jämtland. Hussarna har haft en stor betydelse historiskt under flera århundraden – och har det än i dag.

Det här är en film som sätter glädjen och släktgemenskapen i första rummet. Den hedrar minnet av Hussarnas stamfader: Erik Nilsson Huss.

Filmen är producerad av släktföreningen Huss genom dess medlemmar Mats Ågebrant och Martin Huss. Generösa bidrag från kommuner och företag i Medelpad och Jämtland gjorde den möjlig.


[Filmen är tyvärr inte längre tillgänglig då den inte längre finns tillgänglig på Youtube. Om någon känner till var man kan få tag på filmen så skicka ett meddelande så försöker vi lägga upp den lokalt på hemsidan istället.]