Per Martin Hamberg

Utan vår släkting kanske vi inte fått se Hylands hörna, Stora famnen eller Kvitt eller dubbelt.

Per Martin Hamberg intervjuar Astrid Lindgren

Per-Martin Hamberg, föddes den 14 Juli 1912 i Grundsunda, Västernorrlands län. Han dog den 11 december 1974 på Lidingö. Han var en svensk kompositör, manusförfattare, regissör och radioproducent bla.

Vid 3 års ålder, 1915, kom han till Stugun i Jämtland, där fadern blev Kyrkoherde. Hamberg tog studenten vid Östersunds högre allmänna läroverk, 1932 och medverkade under gymnasietiden med egna melodier i stadens lokalrevyer.

Han flyttade sedan till Stockholm där han 1939 tog en filosofie kandidatexamen vid Stockholms högskola Redan under gymnasietiden i Östersund hade han kommit i kontakt med Karin Juel och genom henne fick han en lång rad melodier lanserade, bland andra Stora skrällen (text: Stig Järrel) och En ballad om franske kungens spelmän (text: Frans G. Bengtsson). Karin Juel anlitade flitigt även Hamberg som sin pianoackompanjatör.

I sin mest kända melodi, Nu tändas åter ljusen i min lilla stad, under pseudonymen Erik Decker (han använde sin mors släktnamn beskriver Hamberg sin längtan hem till sin gamla hemstad Östersund under sina första år i Stockholm.

Per-Martin Hamberg anställdes på AB Radiotjänst 1945. Två år senare blev han chef för underhållningsavdelningen och kom att nydana radiounderhållningen. Program som kom fram tack vare Hamberg var bland andra Föreningen För Flugighetens Främjande (FFFF) med bland andra Povell Ramel, Frukostklubben med Sigge Fürst, Karusellen med Lennart Hyland och långköraren Tjugo frågor med honom själv som programledare och Astrid Lindgren, Stig Järrel och Kjell Stensson i panelen.

Vid sidan av anställningen på radion regisserade han Knäppupp´s revyer redan från den första Akta huvet i Göteborg 1952, med flera.

Hamberg kom tidigt att intressera sig för TV-mediet och var programchef för Sveriges television 1955–1962, där han var med om att starta programmen Kvitt eller dubbelt och Stora famnen. Han var även med och förde över det populära radioprogrammet Hylands Hörna till TV. Sina sista år på TV arbetade han på nyhetsavdelningen, och var bland annat chef för Aktuellt.

Strax före sin död publicerade han sin första roman, Kärleks ljuva plåga: En roman om Magdalena Rudenschöld.

Han skänkte år 1962 till Jamtamot i Uppsala en fullskalig kopia av den fångstsax som tillverkades för att fånga Storsjöodjuret i slutet av 1800-talet. Den utbyttes under kuppartade former vid Storsjöyran 1965, varför originalet nu finns i Jamtamots föreningslokal Kammarn på Norrlands nation i Uppsala och kopian finns utställd på Jamtli i Östersund.

Hambergs brorson Lars Hamberg (Nils Laurentius Hamberg f 1930) på sin tid känd radioröst vid Sveriges Radio i Malmö, var den som grundade studentorkestern Phontrattarne i Uppsala 1956.

Per-Martin Hamberg var gift med Anna Maria Elisabeth Vallstersson, som var hans kusin på modern sida. Anna Maria föddes 1911 och levde till år 2000.

Huss finns i hans gener via hans mor som hette Thorborg Emma Matilda Decker född 1879-02-17 i Rätan, Jämtland. Hennes far Adolf Fredrik Decker, var född i Hammar, Torp 1844.

Per Martins hustrus mor var Desideria Maria Julia Decker f 1877 i Jämtland. Huss-linjen går tillbaks till Fiskal-Hussen Johan Eriksson-Huss.

Texten delvis hämtad från wikipedia