Porträtt – William Poromaa

Hussättlingen William Poromaa vann fristilsloppet i längdåkning över 15 km vid tävlingspremiären i Bruksvallarna den 22 november 2020. Blott 20-årig slog han den övriga svenska eliten. Under världscuppremiären en vecka senare var William bäste svensk bland längdåkarna. Kan det vara hans genetiska påbrå från Hussarna som hjälpt honom?

Det är genom sin mamma, Anette Fanqvist, som William är Hussättling. Detta inte mindre än på 6 olika vägar. De går genom Williams mormors far och 10 – 11 generationer bakåt i tiden. Alla anorna går via ”klockarhussen” Mats Eriksson Huss, född 368 år före William. Det är, varierande, 10 eller 11 generationer före William.

MF William har ett påbrå från sina föräldrar. Mamma Anette åkte för landslaget och erövrade bl.a. en bronsmedalj i stafetten vid VM 1995. Pappa Larry var också landlagsåkare. Han har bl.a. deltagit i OS. Larry var chef för det svenska vallateamet 2003-2007 samt 2008-2010. Året däremellan var han vallachef för det amerikanska landslaget.

William är sambo med Sveriges största kvinnliga skidtalang, Frida Karlsson.

En av de 6 anorna till Mats Eriksson Huss är, räknat från hans mamma Anette:
M(or): Sigrid Anita Norberg, född 1938
MF: Nils Emil Norberg, f 1903 i Klöstre, Torp (Y)
MFF: Nils Gustaf Norberg, f 1865 i Klöstre, Torp (Y)
MF FF: Nils Norberg, f 1815 i Klöstre, Torp (Y)
MF FF F: Paul Olofsson Norberg, f 1795 i Klöstre, Torp (Y)
MF FF FM: Annika Andersdotter, f 1771 i Sörleringen, Torp (Y)
MF FF FM M: Märta Nilsdotter Huss, f 1736 i Backen, Torp (Y)
MF FF FM MM: Märta Jhansdotter Huss, f 1694 i Tirsta, Torp (Y)
MF FF FM MM F: Johan Matsson Huss, f 1673 i Finsta, Torp (Y)
MF FF FM MM FF: Mats Eriksson Huss, f 1632 i Alnö (Y), ”Klockarhussen”

Genom Johan Matsson Huss härstammar William 2 gånger från Klockarhussen, men han härstammar också från klockaren via dennes son, Erik, på 4 olika sätt.

Så nog har Hussgenerna satt sina spår i denna framtidsman i spåret!