Porträtt – Ulf Larsson

Det är inte alla som kan påstå att deras karriär har gått åt skogen och mena något positivt, men det är något som Ulf Larsson skulle kunna säga.

Hussättlingen Ulf Örjan Larsson föddes 1 maj 1962 och växte upp i Vuollerim i Jokkmokks socken där Lilla och Stora Lule älv flyter samman. Fadern var ingenjör inom vattenkraftverksutbyggnaden och vid den här tiden blomstrade Vuollerim och de så kallade vattenrallarna, anläggningsarbetare inom vattenkraftverksbyggen, var väldigt många.

Under uppväxtåren ägnade sig Ulf mycket tid åt idrott och var en halvhygglig löpare. Dessutom fanns en viss simtalang i Voullerimspojken. Så pass bra att han fick åka de 90 milen ner till Sundsvall för att träna med Norrlands största simklubb, Sundsvalls SS. Han tvivlar dock på att han gjorde några större intryck inom simvärlden.

Det var också under den här tiden som intresset för naturen väcktes. Ulf utbildade sig till jägmästare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå och började arbeta som jägmästare på Domänverket 1985.
1992 började han arbeta för Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA i Piteå och har varit kvar på företaget sedan dess, om än på olika positioner och på olika norrländska orter. 2016 utnämndes han till vice VD för SCA och har i dag Medelpads mäktigaste industrijobb som VD i SCA Forest Products.

Ulf är gift med Lena, bor i Skönsberg, har tre barn och ägnar idag en hel del tid till barnens idrottande. Dessutom är jakt ett stort intresse.

Ulfs far Jonas Helmer Larsson var född 1925 i Oxsjön, Torp och gift med Ingrid Sofia Thomson född 1927 i Haverö. Det är bland faderns förfäder Ulf har sina Huss-anor.

Både Ulfs farfarsfar Lars Erik Jönsson f 1854 i Finsta och och farfarsmor Karolina Jönsdotter f 1858 i Viken var Hussättlingar. Det innebär att Ulf har många grenar bakåt till Ur-Hussen Nils Ersson-Huss f 1560 i Hussjö by, Hässjö.