Porträtt – Felix Söderberg

Carl Felix Söderberg föddes den 15 mars 1899 i Revsund i Jämtland, son till konduktören Per Leonard Söderberg och Beata Simonsson.

Han började som snickarlärling innan hans beslutade sig för att bli konstnär, och under 1926 och 1927 studerade han för bröderna Aron och Gustaf Sandberg vid Tekniska skolan i Stockholm men övergick till privata studier med bröderna fram till 1929. Därefter begav han sig ut på studieresor i Frankrike, Italien, Schweiz, Österrike och Tyskland.

Som konstnär uttryckte han sig som målare och tecknare, och hans bildkonst består ofta av spontant fångade abstrakta motiv. Felix var även skulptör där han arbetade bland annat med material som gips, trä, sten, brons, stuk, plastellina, terrakotta, silver och tenn.

Tillsammans med Vilhelm Berg medverkade han vid utställningar i Sundsvall 1939 och tillsammans med Björn Werner i Örnsköldsvik 1945, och har sedan början av 1940-talet förekommit på utställningar arrangerade av Sällskapet för jämtländsk konstkultur och Jämtlands läns konstförenings salonger i Östersund.

Han har även utfört flera offentliga konstverk, bland annat fontänskulpturen Pojke med fisk för lasarettet i Örnsköldsvik, Karolinermonumentet i brons och granit vid Näskotts kyrka i Jämtland.
Andra arbeten som bör uppmärksammas är porträttet av fabrikör J. Hägglund i brons, den bisarra karaktärsstudien Hycklaren, samt de nakna kvinnofigurerna Försommar och Modell.

Pasqua – I tavlornas värld

2014 fanns även hans målning Pasqua i utställningen I tavlornas värld på Jamtli där besökarna kunde ”gå in i” målningen med ett jättelikt ägg, påskliljor och två jättelika fötter genomträngda av spikar.

Felix Söderberg gifte sig 1934 med Eva Kristina Bergström, och han avled den 10 mars 1969 i Frösö församling.

Felix Huss-anor går via fadern, Per Leonard, som var född 1874-03-20 i Hjältan, Torp, gift med Beata f 1878 i Näskott, Jämtland.
Felix farfarsmorfar var Erik Mattsson Huss f 1775 i Stor-Boda, Torp och vidare till Klockarhussen Mattias Eriksson-Huss f 1632 i Torp.