Fotograf: Johan Bergmark

Porträtt – Anna Stadling

”Hennes röst gnistrar och är på samma gång lika urstark och skör som en genomfrusen sjö…” skrevs i en av alla goda recensioner av julkonserten tillsammans med Helen Sjöholm.

Det är inte ovanligt att sångerskan, artisten och låtskrivaren Anna Stadling brukar ofta kallas för Sveriges Emmylou Harris och har bland annat släppt skivan Stadling/Cash där hon framför låtar av Johnny Cash. På repertoaren finns även musik från artister som Leonard Cohen och Rod Stewart, men inte minst hennes egen musik som har resulterat i bland annat två skivor tillsammans med Idde Schultz och en julturné tillsammans med barndomsvännen Helen Sjöholm.

Anna ges i media en jämtländsk bakgrund. Det stämmer delvis, men det är inte hela sanningen. Anna, hennes två bröder och pappa är födda i Sundsvall och mamma är född i Malmö! Hennes farfar är född i Oviken i Jämtland medan farmodern föddes i Sundsvall. Farfaderns föräldrar var båda Torpsbor, dvs från släkten Huss´ hemsocken.

Anna Stadling född 11 juli 1970 i Sundsvall, är en svensk musiker. Hon körar och spelar gitarr i musikgruppen Hovet (som har varit Lars Winnerbäcks kompband). Hon har även spelat med Staffan Hellstrand och körat på flera av hans skivor. Hon har även gjort två album med Idde Schultz, Vägar hem (2006). Hon har noterats för listframgångar i Sverige.
Anna Stadling medverkar som bakgrundssångerska på metodistpastorn Tomas Boströms CD Mitt gömda jag från 2009. Denna CD består av Boströms tolkningar av Leonard Cohens sånger på svenska. Med Rolf Carlsson gjorde hon duetten Jag vill inte säga mera på CD:n ”Kyssar & guld” 2009. Det är en översättning av ”I don’t want to talk about it” som Rod Stewart hade en stor hit med.

Wikipedia
Anna Stadling tillsammans med eder ordförande Jan Söderström.

Släktnamnet Stadling anammas av Annas farfars farfars far, Jon Jonsson. Han gifte sig med Katarina Kristina Stadling, född 1797 i Myssjö församling i Jämtland. Jon var själv Torpsbo och de gifte sig 1827 och bodde i byn Backen i Torp. Jon var son till Anna Eriksdotter Huss, född 1761 i Backen, Torp. Hennes farmors far var klockaren mm Mats Eriksson Huss och naturligtvis är alltså Anna en genuin ”Klockar-Huss”.

Artisten Anna är släkt med operasångerskan Hjördis Schymberg och vår egen styrelseledamot Mathias Zachariassen, operasångare (tenor) till professionen, 8½männing med den förra och 6½-männing med den senare. Hela linjen av släktskap med stamfadern Erik Nilsson Huss ser då ut som följer:


Anna Kristina Stadling, född 1970-07-11 i Sundsvall.
F(ar): Bertil Stadling, född 1941 i Sundsvall (Y).
FF: Jon Henry Teodor Stadling, född 1905 i Oviken (Z).
FF F: Jonas Albert Stadling, född 1870 i Torp (Y).
FF FF: Nils Jonsson Stadling, född 1829 i Torp.
FF FF F: Jon Jonsson, född 1793 i Torp, gift 1827 med Katarina Kristina Stadling, född 1797 i Myssjö (Z).
FF FF FF: Jon Jonsson, född 1759 i Torp, gift 1792 med
FF FF FM: Anna Eriksdotter Huss, född 1761 i Backen, Torp.
FF FF FM F: Erik Olofsson Huss, född 1719 i Torp.
FF FF FM FM: Brita Matsdotter Huss, född 1685 i Finsta, Torp.
FF FF FM FM F: Mat(ti)as Eriksson Huss, född 1632 (trol. i) Alnö (Y). Bonde, klockare och länsman.
FF FF FM FM FF: Erik Nilsson Huss, född 1590 i Alnö. Kyrkoherde i Torp och vår definierade stamfar.


En av Anna Stadlings mest kända låtar är Drömmarna, och dess musikvideo är regisserad av
Riccardo Palombo.

En notis om släktnamnet Stadling: Enligt några släktforskare ska Katarina Kristina Stadlings far, vara Nils Stadling, född 1761 i Torp, vigd 1796 i Lockne (Z) med Ulrika Planting Bergloo, född 1767 i Oviken (Z). Enligt födelseboken för Torp, föddes 1761 endast en gosse som döptes till Nils. Hans föräldrar bodde i Österkomsta. En teori om namnet Stadling, kan vara att Österkomsta ursprungligen hette Österkomstad. Enligt vigselboken för Lockne (Brunflo) vigs Nils Stadling, kopparslagarmästare i Östersund, och ”wählborna fröken Ulrica Planting Bergloo” den 22 juni 1796. I vigselnotisen anges att bruden ”har sin moders Cath. G. Plantings och sin Broders Lieut. (löjtnant) G. Plantings skrifteliga och närlagde (?) tilstånd.”

Myssjö församlings begravningsbok 1827 innehåller följande text om den, troligen, ursprunglige personen Stadling. Noteras bör att hantverkare efter avlagt gesällprov som regel antog ett släktnamn, som användes, med eller utan, dennes fadersnamn, dvs patronymikon (-son eller –dotter):

”Nils Stadling i Hofwerma, Kopparslagare, gift man, född 1761 d. 25 November. Hans föräldrar var Nämndeman Höns Hindriksson och Hustru Christina Olofsdotter i Torps Socken och Komsta. Vid 20 års ålder begaf han sig med föräldrarnas samtycke till Sundsvall i Kopparslagareläran hos Mästaren och Rådmannen Röström, hos hvilken han war i 11 år, reste sedan till Stockholm och vistades der i 4 år hos Mästaren Dardanelle (eller Dandanelle), af hvilken han erhöll Gesällbref. Derpå begaf han sig till Östersund, för at der på egen hand idka sitt handtverk; tänkande då på egen hushållning sökte och fann han en huld maka uti Fröken Ulrica Planting Bergloo, med hvilken han förenades i Östersund 1796 d. 27 Juli. Sedan han vistats i Östersund i 7 år, flyttade han på landet och bodde såsom hyresman på flere ställen tills år 1815, då han contracterade med Bonden Jonas Pehrsson i Hofwermo om en Torplägenhet, den han efter förmåga bebygt och odlat. Under 31 års äktenskap med sin efterlefwande maka hade han med henne 4 ännu lefwande döttrar. Hans sjukdom bestod i mage- och bröstvärk. Dog d. 23 Juli kl. 2 om natten, åldern 65 2/3 år. Blef begrafwen i Myssjö Kyrkogård Sönd. Den 19 Augusti.”