Porträtt – Britta Johansson Norgren

Då VM på skidor 2017 avgörs i Lahtis i Finland kommer tyvärr inte Britta Johansson Norgren att representera Sverige. Brita, född Norgren 1983, har tidigare deltagit i 3 VM och 3 OS (2006, 2010 och 2014) och har erövrat 2 VM-medaljer i stafett, brons i Liberec 2009 och silver i Holmenkollen 2011. Vid SM i Sundsvall 2009 vann hon i sprint och i Falun 2013 tog hon brons i skiathlon. Hon har deltagit världscupen, ofta i sprint, och där vunnit 2 segrar och 8 pallplatser.

På senare år har denna sprintåkare gått över till långlopp. Hon vann klassiska Marcialonga i Italien 2016. 2017 förlorade hon i en sekundstrid i samma lopp. 2016 vann hon långloppet La Sgambeda i Italien och tidigare samma år blev hon tvåa i Vasaloppet, också där efter en sekundstrid. Tjejvasan vann hon det året.

Britta är gift med svenska skidskyttelandslagets herrtränare Jonas Johansson. De har en dotter född 2011.

Bland Brittas anor hittar vi att hennes mormors far, Henrik Croneborg, härstammar från den adliga släkten nr 494. Ätten adlades 20 juli 1650 och introducerades 26 oktober samma år på Riddarhuset. Orsaken var att anfadern Benjamin Magnus Månsson Nortman deltagit i 30-åriga kriget som kompanichef. Han befordrades till major och blev kommendant på slottet Friedland i Böhmen 1647-48. Senare blev han kommendant på Laholms fästning 1652. 1658 blev han generalauditör och justitiare över garnisonerna i Skåne, Halland, Blekinge och Bornholm. Han kallades överstelöjtnant och kommendör 1675. Han avlider 1677, illa skadad efter kriget.

Anfadern Karl Petter Ström fick ett direkt arv av sin morbror Erik Haqvin Huss om 100.000 Riksdaler (90.000 holländska Gulden) omkring 1803. Erik Haqvin hade skickats ut av släkten Huss för att försöka få ut något av släktingen Jonas Lamberts arv, som erhållit stora förläningar av holländska staten för sina insatser under kriget mellan Holland och Frankrike i början av 1700-talet. Erik Haqvin hade frikostiga fullmakter och återvände aldrig från Guyana. Han blev en mycket välbeställd godsägare och företagare i f.d. Holländska Guyana (men som senare komma att hamna i Brittiska Guyana p.g.a. nya gränsdragningar). För pengarna byggde Karl Petter Ström upp en mönstergård i Färila socken som ett föredöme för hur jord- och skogsbruk skulle bedrivas. Gården lär finnas kvar.

Brittas Hussanor ser ut som följder:

M(or): Eva Helena Norgren, född 1953 i Sundborn (W)

MM:    Louise Anne-Marie Helena Croneberg, f 1932 i Boden (BD)

MMF:  Rudolf Henrik Croneborg, f 1897 i Gällivare (BD)

MMFM: Helena Katarina Widmark, f 1867 i Luleå (BD)

MMFMF: Henrik Widmark, f 1833 i Ljusdal (X). Landshövding i BD och S län

MMFMFM: Karolina Andrietta Ström, f 1808 i Järvsö (X)

MMFMFMF: Karl Petter Ström, f 1777 i Färila (X), officer vid Hälsinge regemente (öv.löjtn.)

MMFMFMFM: Maria Elisabet Huss, f 1744 i Brunflo (Z)

MMFMFMFMF: Erik Haqvin Huss, f 1706 i Härnösand (Y), landssekreterare i Gävle (X)

MMFMFMFMFF: Johannes (Jöns) Huss, f 1671 i Torp (Y), kyrkoherde i Gudmundrå (Y)

MMFMFMFMFFF: Olof Eriksson Huss, f 1634 i Alnö (Y), kyrkoherde i Torp (Y)

MMFMFMFMFFFF: Erik Nilsson Huss, f 1590 i Hässjö (Y), kyrkoherde i Torp (Y), vår stamfar