Porträtt – Hjördis Schymberg

För den stora allmänheten idag är inte Hjördis Schymberg ett känt namn från operascenerna. Denna begåvade Hussättling föddes 1909 på Alnön utanför Sundsvall. Hon debuterade som operasångerska 1934 och var fram till pensioneringen 1959 Kungliga Operans ledande lyriska sopran och koloratursopran. Hennes karriär fortsatte ända fram till 1968 med olika gästspel.

Hjördis Schymberg tillsammans med Jussi Björling.
Hjördis Schymberg tillsammans med Jussi Björling.

Hennes karriär inleddes i ungdomen med sång och spel på gitarr, violin och piano. Hon spelade på stumfilms-, godtemplarlokaler och kaféer i Norrland, såväl klassisk musik som salongsmusik. Hon kom senare in på operaskolan i Stockholm och fördjupade sina studier i Italien. År 1934 debuterade hon som Bertha i Nürnbergdockan och sjöng samma år mot Jussi Björling i Puccinis ”La Bohème”. Hjördis och Jussi kom att delta i över 100 före-ställningar ihop genom åren.

Andra världskriget försenade hennes internationella karriär. 1946 uppträdde hon på Royal Albert Hall och debuterade på Metropolitan i New York 1947 tillsammans med Jussi Björling. I Covent Garden sjöng hon med Jussi igen 1951. Dessutom uppträdde hon 1947 i Havanna, i Riccione 1948 och i Hamburg 1953.

I övrigt har Hjördis Schymberg samarbetat med Nicolai Gedda, Einar Andersson, Birgit Nilsson och Margareta Hallin samt flera internationella sångare som Lawrence Tibbet, Leonard Warren, Ezio Pinza, Tito Gobbi, Giuseppo di Stefano och Jarmila Novotná.

Hjördis Schymberg framträdde offentligt ända fram till 2001, då på sitt 92:a år!

Hon utnämndes till hovsångerska 1943. Hon fortsatt sin gästspelsverksamhet fram till 1969 och var sångpedagog fram till 1990-talet. 1977 deltog hon i Lennart Swahns program ”Stjärna mot stjärna” tillsammans med sin namne Hjördis Pettersson. Det programmet sändes i repris av SVT 2015.

Hjördis mamma Karin var född och uppvuxen i Gullgård, Torps socken i Medelpad, där Hjördis vistades på somrarna. Hennes Hussanor ser ut som följer:

Mor: Karin Larsdotter född 1870 i Gullgård, Torp (Y)

Morfar (MF): Lars Göransson född 1834 i Västerhångsta, Torp, hemmansägare

MF F: Göran Göransson född 1797 i Västerhågsta, Torp

MF FF: Göran Larsson född 1758 i Västerhångsta, Torp

MF FF M: Cecilia Göransdotter Huss född 1727 i Finsta, Torp

MF FF MF: Göran Larsson Huss född 1698 i Finsta 1, Torp, bonde

MF FF MF F: Lars Matsson Huss född 1669 i Finsta 1, Torp

h_schymberg

MF FF MF FF: Mats Eriksson Huss född 1632 i Alnö, klockare, bonde och länsman i Torp
Men inte nog med denna Hussana. Hjördis hade fler Hussanor:
MF FM: Kerstin Pålsdotter född 1748 i Västerhångsta, Torp

MF FM  M: Karin Larsdotter född 1721 i Rogsta, Torp

MF FM MM: Ingrid Eriksdotter Huss född 1694 i Västevallsta, Torp

MF FM MM F: Erik Matsson Huss född 1665 i Finsta 1, Torp

MF FM MM FF: Klockarhussen Mats enligt föregående anlinje
MF F Göran Göransson ovan var dessutom gift med en Hussättling, nämligen

MF M: Brita Eliaedotter född 1796 I Västerhångsta, Torp

MF MM: Kerstin Andersdotter född 1762 i Östervallsta, Torp

MF MM M: Elisabet Göransdotter Huss född 1736 i Finsta, Torp, dotter till MF FF MF Göran Larsson Huss ovan i den första anlinjen, varför Hjördis Schymberg på tre olika sätt härstammar från Klockarhussen och därmed stamfadern Erik Nilsson Huss
Hjördis Schymbergs far var Per Skymberg. Han kom från Skymberg i Råda församling i Värmland, sydväst om Hagfors. Han var en av många värmlänningar som sökte sig norrut för arbete och han arbetade på sågverk på Alnön, där Hjördis växte upp.