Porträtt – Eva Rydberg

Bland alla skånska profiler som svenska folket fått uppleva i massmedia och på scen och cabaret, är Eva Rydberg en högst levande och aktiv representant. Att hon skulle vara Hussättling var en skröna i familjen, vilket framkom i TV-programmet ”Vem tror du att du är” i SVT hösten 2015. Släktföreningen bidrog till klargörande av hennes släktskap med Vildhussen enligt familje-skrönan.

evar1

Hon är en av nutida Sveriges mest kända artister inom teatervärlden, men också som sångare och dansare. Eva Gunilla Rydberg föddes 1943, mitt under andra världskriget, och gjorde sin aktörsdebut i musikalen West Side Story på Odense Teater 1965. TV-debuten kom 1966 som medlem i en komedianttrupp i Tiotusen-kronorsfrågan 1966. Owe Thörnqvist upptäckte hennes komiska ådra och engagerade Eva i sin krogshow på Hamburger Börs 1966. Lars Kühler blev sedan hennes partner i flera krogshower och TV-program.

Frågan om Evas koppling till släkten Huss var absolut inte enkel att svara på. Hennes föräldrar gick lätt att hitta. Pappan var Karl Fritiof Rydberg, född 1904-01-16 i Malmö Sankt Pauli. Hans yrke var vävlagare. Mamman var Herta Bernhardina född Lindholm 1906-03-16 i Burlöv (M län). Problemet var att hitta pappa Karls föräldrar. När man går in i födelseboken för Sankt Pauli i Malmö, hittar man mycket riktigt Karl med rätt födelsedatum, MEN inga föräldrar anges till gossebarnet. Det framkom under TV-programmet om Evas anor, att om ett barn bortadopterades före sin födsel, behövde inga namn anges för de biologiska föräldrarna! Sådan var lagen!

En släktforskare har emellertid hittat Karl som adoptivbarn i en familj i Skåne. Familjen hette Ryberg. Eftersom Karl trivts så bra hos sina adoptivföräldrar, ville han också ta upp familje-namnet, men han lade då till ett ”d” i namnet, dvs till Rydberg.

Vi har också hittat Karls mamma. Hon hette Erika Augusta Ångman. Hon var född 1877-08-09 i Frösö församling i Jämtland. Hon har uppenbarligen vandrat och rest söderut i landet under 1903 ända till Malmö. Förmodligen tog hon tjänst här och var under sin resa för att få ihop till mat och uppehälle. Därom är mindre känt. Som många människor fick Erika ta sig fram i livet och för sin försörjning på de sätt som erbjöds. Hon bosätter sig så småningom i Svenljunga i Älvsborgs län, där hon avlider 1951.

Evas farmors far var Erik Ångman, född 1843 i Frösö församling. Han var kronolänsman, gift med Märta Berglund, född 1859 i Hackås. Så nu är vi uppe i Norrland. Eriks föräldrar var Johan Erik Ångman, född 1801 i Fredrika, Västerbotten, och Hedvig Fredrika Nystedt, född 1814 i Eltnäset, Bergs församling i Jämtland. Johans föräldrar var Jonas Ångman, född 1764 i Föllinge, Jämtland, kapellpredikant, och Katarina Elisabet Huss, född 1788 i Selånger. Därmed har vi hittat kopplingen till vår släkt Huss.

Katarina Huss var dotter till kyrkoherden Johan Axel Huss i Föllinge, född 1745, och dennes hustru, Stina Brita Ullberg, född 1754 i Stigsjö, Ångermanland.

Den vidare historien från Axel Huss finns dokumenterad i vår släktbok, Vi Hussar II. Axel var son till Johan Larsson Huss, kyrkoherde i Selånger (vid Sundsvall), född 1701 i Stockholm. Johan var gift med Beata Elisabet Elbfass, född 1719 i Stockholm. Lars Johansson Huss föddes 1671 i byn Ovanede i Torp (Hussarnas hem- och kärnsocken). Efter skola i Härnösand blev han student i Uppsala och blev släkten Huss förste filosofie magister 1698. Samma år prästvigdes han till bataljonspredikant vid Västmanlands regemente. Karl XII utnämnde honom år 1700 till artilleripredikant. 1707 utnämndes han till regementspastor vid artilleriet vid besök hos kungen, men avled i november i Stettin, som då var svenskt.

Lars Johanssons far var guvernementsfiskalen Johan Eriksson Huss, en av de tre sönerna till vår stamfar Eriks Nilsson Huss. Om honom finns givetvis att läsa i släktboken.

Hur var det då med Eva Rydbergs släktskap med Vildhussen? Jo, släktskapet fanns, men inte så nära som man kan tro/hoppas. Evas farmors farfars mor, Katarina Elisabet Huss (se ovan) var fyrmänning med Vildhussen (Magnus Månsson Visslander Huss, 1755-97). Deras närmaste, gemensamme, förfader var guvernementsfiskalen, Johan Huss, själv. Visst är det kul att kunna bekräfta en släktskröna!

Som slutinformation kan nämnas att Magnus ”Vildhussen” Visslander själv aldrig fick några ättlingar trots tre äktenskap, i vart fall inga kända barn…

Evas Hussanor:

F:                                         Karl Fritiof Rydberg            1904-1978

FM:                                      Erika Augusta Ångman       1877-1951

FM F:                                   Erik Ångman                       1843-?

FM FF:                                 Johan Erik Ångman             1801-1878

FM FF M:                             Katarina Elisabet Huss        1778-1850

FM FF MF:                           Johan Axel Huss                  1745-1820

FM FF MF F:                        Lars Johansson Huss           1671-1707

FM FF MF FF:                      Johan Eriksson Huss           1631-1672

FM FF MF FF F:                   Erik Nilsson Huss                1590-1669 Vår stamfar.