Porträtt – Carola Häggkvist

Carola Maria Häggkvist, mer känd som Carola, föddes i Hägersten utanför Stockholm den 8 september 1966, men är uppvuxen i Norsborg i Botkyrka kommun, och är dotter till Jan och Anita Häggkvist. Hon startade sin skolgång på Borgskolan i Norsborg men då hon upptäckte att hon ville satsa på musiken så började hon 1976 i sångklasser vid mellanstadiet på Mariaskolan på Södermalm i Stockholm, vilket följdes av högstadiet på Adolf Fredriks musikskola i Stockholm.

Redan som barn deltog hon i talangtävlingar och vann riksfinalen i Barnens Dags talangtävling Nya ansikten på Södra Teatern i Stockholm 1977. Det var en bedrift som hon sedan upprepade flera år i följd, antingen som soloartist eller som medlem av en grupp. Hon var bland annat sångerska i hårdrocksbandet Stand By i början av 1980-talet och medverkade med dem på en samlingsskiva 1981.

Hon kom även att medverka i TV-program som Halvsju, Nygammalt, Hylands hörna och Sveriges magasin. Hennes första TV-framträdande skedde 28 november 1977 när hon i Sveriges Magasin sjöng ”Krokodilbarnets klagan” som var vinnarlåt i den ovannämnda talangtävlingen.

1983 var Carolas stora genombrottsår, här tillsammans med John Travolta.
1983 var Carolas stora genombrottsår, här tillsammans med John Travolta.

Det stora genombrottet kom 1983 med segern i Melodifestivalen 1983 och låten ”Främling”, skriven av Lasse Holm och Monica Forsberg. Albumet Främling kom att sälja i över en miljon exemplar och är det mest sålda albumet någonsin i Sverige. Vid turnén samma sommar slogs besöksrekord i folkparkerna.

Hennes vinst med ”Främling” sågs av 6,1 miljoner TV-tittare – 84 procent av Sveriges befolkning – vilket var rekord. Vid tidpunkten för segern gick hon på Södra Latins musiklinje i Stockholm, men avslutade studierna i samband med Melodifestivalen. I Eurovision Song Contest slutade ”Främling” på tredje plats efter Luxemburg och Israel.

1991 tävlade Carola återigen i Melodifestivalen med ”Fångad av en stormvind”, även den skriven av Stephan Berg. Detta var tredje gången Sverige stod som vinnare.

Musik

Carola slog igenom för den breda allmänheten med det vinnande bidraget i Melodifestivalen 1983 med ”Främling”, men redan samma år blev hennes svenskspråkiga version av låten ”Mickey” en landsplåga. På hennes andra album, Steg för steg, fick hon stor framgång med singeln ”Tommy tycker om mig”. Singeln ”Hunger” klättrade till tredje plats på svenska försäljningslistan för singlar.

1986 kom albumet Runaway, inspelat i USA med Maurice Gibb som producent. Trots ouppfyllda skivbolagslöften om internationell release lyckades singeln ”Runaway” bli en framgång och nådde som bäst tredje plats på försäljningslistan. Albumet såldes i 230 000 exemplar i Skandinavien.

Priser och utmärkelser

  • 1996 – Guldmasken, ”Bästa kvinnliga musikalartist” för insatsen i Sound of Music
    2000 – Lisebergsapplåden
    2001 – Ulla Billquist-stipendiet
    2007 – H.M. Konungens medalj, 8:e storleken i högblått band[17]
    2015 – Invald i Swedish Music Hall of Fame

Privatliv

Under bibelstudier i Norge träffade Carola predikanten Runar Søgaard i augusti 1987 och de förlovade sig den 11 november samma år. Den 19 maj 1990 gifte de sig i Livets Ords kyrka i Uppsala. Livets Ord sålde den inspelade bröllopsakten på video. Med Runar har Carola sonen Amadeus Sögaard, född 26 januari 1998. I februari år 2000 separerade paret och skilde sig några månader senare. Under äktenskapet hette hon Søgaard, men hon återtog sitt flicknamn vid skilsmässan.

I april 2012 adopterade Carola Häggkvist ensam dottern Zoe, född 2009, från Sydafrika. 2014 bekräftades att Carola inlett ett förhållande med musikern Jimmy Källqvist.

Carolas Huss-anor

( F = fader, M = moder)

F: Jan Ove Häggkvist, f 1939-04-02 i Stockholm, Kungsholm. Död 2004-05-20 i Upplands Väsby (C).

M: Anita Margareta Häggkvist, f 1943-10-25 i Stockholm, Högalid.

FM: Rut Emilia Häggkvist, f 1906-12-11 i Håsjö (Z), d 1971-02-04 i Skärholmen, Stockholm.

FM M: Erika Persdotter, f 1883-08-20 i Hällesjö (Z).

FM MM: Erika Selinder, f 1858-08-13 i Tirsta, Torp (Y).

FM MM M: Erika Eriksdotter, f 1827-04-27 i Storboda, Torp (Y).

FM MM MM: Ingrid Hansdotter, f 1789-09-12 i Storboda, Torp (Y).

FM MM MM F: Hans Visslander, f 1752-12-2x i Vissland, Torp (Y).

FM MM MM FM: Anna Visslander, f 1727-11-26 i Vissland, Torp (Y). (Mor till ”Vild-Hussen”).

FM MM MM FM M: Margareta Johansdotter Huss, f 1702 i Nordingrå (Y), död 1790 i Torp (Y).

FM MM MM FM MF: Johan Johansson Huss, kyrkoherde, f 1665 i Torp (Y), död 1709 i Dalarö (A).

FM MM MM FM MF F: Johan Eriksson Huss, f 1631 i Alnö (Y). Guvernementsfiskal för Norrland. Död 1672 i Tuna (Y).

FM MM MM FM MF FF: Erik Nilsson Huss, f 1590 i Hässjö (Y). Kyrkoherde i Torp (Y).